Architecture Contribution to the Tourist Landscape Experience

Kaikoura Peninsula Museum Hotel Page Header Intro
Overview - Kaikoura Peninsula Museum Hotel

This research explored the relationship between the tourist, landscape and architecture. The design of the architecture answers the question: How can tourism architecture inform tourist perceptions of a landscape that has experienced a natural disaster?  

This project researched, established and fused architecture into a picturesque landscape. The role of the design in Kaikoura is to bridge the gap between human and the landscape; in particular, it satisfies tourist psychology by highlighting the landscape and the 'picturesque' view that suffered due to a natural disaster. The architecture provides a positive view of the restructured fragment of that new landscape.

The outcome of this research was the design of the Kaikoura Peninsula Museum Hotel. The hotel is located on the Kaikoura Peninsula walkway, in the South Island of New Zealand. The design intends to provide tourists with a more profound experience of the New Zealand landscape. In particular, Kaikoura, which recently suffered a natural disaster, is intentionally selected to help tourists to explore the new landscape and allow them to experience the relationship between themselves and the landscape in an architectural way. The Kaikoura Peninsula Museum Hotel embodies the original contributions to knowledge made by this research; meanwhile, it also contributes to knowledge in the field of tourist psychology, tourist behaviours and needs, through the tourist experience and awareness of a landscape architecture.  

Section 1
Section - cut through the Museum and Hotel

This research project has exploited framing, linear sequence narrative and landform architecture concepts drawn from the existing works. The study and employment of such landscape strategies and methods in the project aided the positive perception of a landscape which has recently experienced natural disaster. The project allows tourists to appreciate the landscape both visually and mentally.

Section 2
Section - cut through Museum part
Interior And Exterior Space
Exterior and Interior Space